Een schoon huis wordt nog belangrijker als je zelf niet (goed) meer kunt poetsen. Vanaf haar vijftiende jaar werkt Ellen bij WLGroep, na haar stage als facilitair medewerker bij woonzorgcentra Avondlicht en Westerhaven (beide in Hoorn). Vanaf dit voorjaar is Ellen aan de slag als huishoudelijk medewerker in de wijk in Hoorn.
“Na zeven jaar wilde ik wel eens iets nieuws proberen, een ander huis bekijken”, vertelt Ellen. “En nu heb ik allerlei nieuwe huizen! Er was veel vraag naar huishoudelijk medewerkers in de wijk. Ik dacht meteen toen het me gevraagd werd, deze kans grijp ik aan. Ik werk dertig uur per week bij zo’n drie cliënten op een dag. Afhankelijk van hun indicatie ben ik er even of soms wat langer, meestal zo’n paar uurtjes.
Inmiddels volg ik bij ZWOpleidingen ook een cursus communicatie. Ik leer er bijvoorbeeld hoe ik kan omgaan met feedback van cliënten en hoe ik zelf feedback kan geven. Ook leer ik er hoe ik kan omgaan met bepaalde situaties op mijn werk, zoals mensen die in de war zijn terwijl ik dat van tevoren niet weet. Het is fijn om te weten hoe je een lastige situatie kunt voorkomen of hoe je het anders kunt aanpakken.”
Gelukkig
“Nadat ik een praatje met de cliënt heb gemaakt, begin ik met de keuken, erna ga ik afstoffen, dan volgt de badkamer en ga ik stofzuigen en dweilen. Ik heb eerlijk gezegd een hekel aan stofzuigen, dat vind ik gewoon zwaar. Het liefst poets ik de badkamer, ik word er heel blij van als alles weer glanst. Ook houd ik in de gaten of het goed gaat met de client. Wanneer ik iets vreemds opmerk, geef ik dat door aan mijn teamcoach, Petra. Werken maakt me gelukkig, maar soms vind ik het moeilijk te zien hoe mensen achteruit kunnen gaan. Afleiding helpt dan goed, zoals een fietsrondje langs Zuidermeer en Bobeldijk.”
Springplank naar de zorg
Petra: “Bij ons werken collega’s van een paar uurtjes tot een volle werkweek in de huishoudelijke ondersteuning. Ook mogen zij de cliënt ‘lichte begeleiding’ geven, zoals dat heet. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een maaltijd verzorgt, een rondje wandelt met de cliënt of de post verzorgt. Wij springen in het gat tussen helemaal geen ondersteuning krijgen aan de ene kant en medische zorg aan de andere kant. Hand- en spandiensten verrichten we. Als je voor ons wilt werken, heb je geen diploma’s nodig maar moet je wel de Nederlandse taal enigszins beheersen. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken en echt iets voor een cliënt wilt doen.
Huishoudelijke ondersteuning is eigenlijk een springplank naar een zorgopleiding. Dat benadrukken wij altijd. Vanuit dit werk kun je verder groeien door te werken en leren tegelijkertijd. Het aantal cliënten groeit, dus wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s.”