Yvette werkt sinds 2013 als verzorgende IG binnen de ouderenzorg. In 2017 maakte zij de overstap naar de nachtdienst. Een jaar geleden viel ze uit, maar inmiddels is ze aan het re-integreren en draait ze weer enkele dagdelen mee, tot haar grote plezier. Bij de nachtdienst voor onze woonlocaties voor ouderen staan twee collega’s ’s nachts paraat, ieder in principe voor de eigen regio (West of Oost). Er wordt gestart in het Noorderlandhuis in Hoogkarspel of Brinkpark in Blokker. Daar liggen de spullen, sleutels en staat de auto. Hiervandaan is de aanrijdtijd tien minuten naar de andere locaties.
Voor Yvette is haar nachtwerk ook goed te combineren met haar gezin. Om overdag nog beter te kunnen slapen heeft ze onlangs haar slaapkamer extra donker gemaakt en een airco en oordoppen aangeschaft.
Alarmeringen via centrale
Yvette en haar collega’s bieden nachtzorg voor zowel cliënten op woonzorglocaties als cliënten die in de wijk wonen. Collega’s die ’s nachts dienst hebben op woonzorglocaties bellen Yvette rechtstreeks voor ondersteuning bij valpartijen of calamiteiten. Bijvoorbeeld als de stroom uitvalt en er geen alarmeringen binnenkomen of wanneer er ontruimd moet worden. Yvette: “Zo was er eens een bommelding bij een geldautomaat op vijftig meter afstand van ons woonzorgcentrum. Ik kwam toen uiteraard helpen om bewoners naar een veilige plek te brengen.”
Als het gaat om nachtzorg in de wijk bij ouderen die zelfstandig wonen, lopen Yvettes oproepen via Zorgcentrale Nederland. Alle alarmeringen van cliënten zijn op dat systeem aangesloten. Voor de nachtdienst werkt dit prettig omdat de centrale de meldingen filtert en prioriteert en de nachtzorgmedewerkers daarheen stuurt waar het echt nodig is. Ook onderneemt de centrale zelf actie als men dit nodig vindt.
Yvette: “Omdat ik pas over een half uurtje bij een mevrouw kon zijn die het erg benauwd had, heeft Zorgcentrale Nederland besloten alvast een ambulance te bellen. Deze nam mevrouw mee naar het ziekenhuis. Mijn taak is dan om de familie te informeren.”
Ontlasten slaapdienst
In de nachtdienst ben je grotendeels op jezelf aangewezen. Je kunt eigenlijk alleen bij de andere werkende nachtzorg-collega terecht. Yvette: “Soms sparren we samen of bieden we letterlijk een helpende hand bij een cliënt. Bij twijfels of spoedgevallen bel ik naar de huisartsenpost voor collegiaal overleg.”
Soms gaat de nachtzorg op verzoek een of twee keer per nacht bij bepaalde cliënten kijken of alles oké is. Ouderen, onder wie ook mensen met dementie of mensen die regelmatig vallen, blijven tegenwoordig immers steeds langer thuis wonen.
Yvette en haar collega’s gaan sinds vier jaar ook langs bij twee cliënten met een verstandelijke beperking van locatie Broerdijk in Oostwoud die ’s nachts veel zorg nodig hebben. Yvette: “Hiermee ontlasten we de slaapdienst van Broerdijk. Ik vind het een leuke afwisseling om naast ouderen ook mensen met een beperking te verzorgen. We kennen deze jonge vrouwen inmiddels goed.”